ny vardag

mina nya vardag består i att hushållet har utökats med två små pojkar, emerson 9,5 och edson just fyllda 7, domingos två söner. de bor sedan början på januari hemma hos oss i nampula. det har fört med sig att jag nu går hem från jobbet kl 16:00 & att jag äter lunch hemma varje dag. inte så tokigt.
det har också inneburit att jag för första gången haft ett malarisjukt barn att ta hand om. emerson som fick malaria är helt återställd idag.
det har även inneburit att bytt hemhjälp efter 3,5 år. den nya "empregadan" heter ilda & har en ängels tålamod.
annars så har regntiden verkligen satt fart, minst ett skyfall per dag, vilket ger gigantiska hål i nampulas gator. ett är stort att en bil lätt kan försvinna, om man skulle ha oturen att köra ner i hålet. dessutom år himlen jämngrå hela dagarna - trist.


trögstartat arbetsår

har sedan i måndags försökt att bli entusiatisk och komma igång med mitt arbete - men det vill sig inte. kanske beror det på att vi håller på att avsluta projektet. projektet stängs den 28 februari, så vi kan ju inte riktigt långtidsplanera... men snart är det ju helg så att man kan "ladda batterierna" :-)
& så är det vansinnigt varmt i nampula, det gör att det mesta går långsammare (& tydligen jag också). regnen låter vänta på sig, åtminstone över staden nampula. delar av landet har fått massor av regn. norra inhambane fick två månders regn på 7 dagar, vilket gav rejäla översvämningar. vi såg del av det när vi körde upp från maputo.
nu ska jag ladda för veckans sista arbetsdag (5 timmar!) med att börja läsa "muntra damers sällskap", som greta-stina hade med sig från sverige.

1a dagen på jobbet 2009

ja, så var det upp & till jobbet igen! det känns visserligen som en hel evighet sedan jag var på cares nampula kontor, så det var kul att komma igång igen. även om stratsträckan är lite lång.
åt lunch med greta-stina, som äntligen är tillbaka i nampula. ikväll blir det middag tillsammans med henne & eva s (greta kallade mig & eva s pratglad i sin blogg). oavsett så blir det säkert mycket prat, vi har in setts på läänge & eva åker till sverige i morgon & blir borta till slutet av februari.

2009 - ett nytt år

ja så har julen passerat & vi har påbörjat ett nytt år. 2009! jag ser fram emot ett utmanade år, förmodligen med nya arbetsuppgifter, bla.
eftersom det har gått en tämligen lång tid sedan jag uppdaterade min blogg, får jag försöka fulla i tiden mellan då & nu.
vi blev klara & lämnade in vårt nya projektförslag till usaid med 33 minuter tillgodo den 3/12, ett projekt förslag för 5 år, värt 52 miljoner dollar! nu väntar vi med spänning på om vi kommer att vinna anbudet. svaret kommer ca 15/1.
var i maputo 8 till 17/12 för att delta i två olika möten. spännande möten & tid för att träffa vänner, både planerat & oplanerat, samt en hel helg utan jobb!! hann med att gå hanverksmässa med mocambikiskt hanverk. hantverk av mycket hög kvalitet! jättekul att se att det det finns en utveckling även inom ett område som konsthantverk.
var tillbaka i nampula under 4 dagar, för att avsluta arbetsåret (kalenderåret) & för att packa för semester.
vi, jag, domingos & hans pojkar emerssom & edson, flög till maputo den 21/12 med sena kvällsflyget, som förståss(!) var försenat. istället för att landa 00:15 i maputo, landade vi 04:20! men allt gick bra. emerssom & edson var fantastiska - inget gnäll under väntan på flyplatsen (som inte är världens mest stimulerande). man lär sig tidigt att ha tålamod här när man måste vänta på bussen, flyget, att få service från div instanser, att skolan ska starta etc. etc.
vi tillbringade 4 dagar i maputo, där vi köpte en ny bil, en toyota hilux surf - kolsvart, som sedan tog oss från maputo (emerssom & edson stannade kvar i maputo hos sin morfar och en moster) till nampula via maxixe (1 natt), quilemane (1 natt) & pebane (4 nätter) där vi stannade för att fira nyår med släkt & vänner till domingos. jag tillbringade två fantastiska dagar på stranden. & vi åt massor av stor pinfärska grillade tigerräkor. 
vi var tillbaka i nampula på eftermiddagen den 2/1 efter att ha kört ca 2800 km med nya bilen utan några som helst problem. skönt att vara hemma igen! i nampula var allt som det ska, men natten till igår var det inbrott i domingos lgh i angoche, så han körde dit igår efetrmiddag. tråkigt slut på ledigheten.
& idag kommer greta-stina tillbaka! jättekul!
passar på att önska ett gott nytt år till alla!


RSS 2.0