middag med nina

igår kom nina förbi efter jobbet, får att äta middag med oss. stor glädje hos framför allt edy att träffa "tia nina". både edy & emerson har frågat & längtat efter "tian". nina & pojkarna bestämde lunch på lördag hemma hos nina. & så ska vi starta ninas vattenprojekt. hon planerar att instalera ett vattenfall i sin fantastiska trädgård. nina, emerson & edy samlade massor av stora snäckor till instalationen när vi var på carrusca. & med lite tur kan det kanske bli bilder att visa här.


åter till vardagen

nu har vi återgott till den vanliga vardagen. emerson & edy kom hem efter att ha tillbringat skollovet hos mamma & och hos morföraldrar.
det blev fullt med pojkar, vänner till e & e omedelbart. & därmed mycket livfullt! upptäckte hur mycket jag saknat dem. idag började skolan som vanligt 6:30, men nu är det åtminstone ljust. det gör det lättare att vakna & stiga upp.
vintern fortsätter med kyla (afrikansk kyla!, men som sagt ljuset har återvänt, det är skönt.
har bokat min hemresa till jul, kommer till sthlm 24/11 9:25 & flyger tillbaka 29/12 21:25. nyår tänkte jag fira i maputo med domingos.
på tal om domingos här är en bild från i sommars när vi var på öland

lite bilder från carusca


edy & emerson i hängmattan på carusca

bad i indiska ocean under caruscabesök

lördag i carusca med kall strandpromenad & lite duggregn.

underbar söndag med sandslottsbygge.

den fantastiska stranden i carusca

solnedgång over carusca

på jobb


var i mecuburidistriktet & jobbade för ett par veckor sedan. vi var därför att förbereda ett besök (som blev inställt!). i en av byarna träffade två medlemmar av vattenkommitén, den äldre mannen & kvinnan på bild. bebisen som jag håller är en månad gammal & mamman är kvinnan på bilden.

mera soffa


från en annan vinkel, nya soffgruppen-

nya soffan


ja så här ser den ut, den nya soffgruppen. tyvärr kan lyckas jag inte ladda upp mer bilder

soffor

efter 10 år i mocambique utan soffa har vi nu via care fåtten en enorm soffgrupp i falskt brunt läder! en tresitts & en tvåsitts soffa samt en fotölj! allt ser väldigt mjukt & inbjudande ut. men sofforna är långt ifrån mjuka. om jag ligger i tresittssoffan får jag en hård träribba i ryggslutet. men varför klaga? nu kan vi alla fyra sitta ner samtidigt i vårt vardagsrum & även eventuella gäster. ska ta några foton & med tur kan jag lägga in dem här.
vi kan bli riktiga soffpotatisar!!

cybervärlden är spännande

det är spännande i cybervärlden, iaf att öppna min egen blogg. syns de eller syns de inte? jag pratar om mina inlägg. ena dagen synliga & andra dagen osynliga (eller borta)! vart tar de vägen?

åter synligt

ja nu kan jag se mina inlägg igen. :-). men vad är det som gör att de "försviner" & sedan återkommer? att jag inte lyckas med att lägga ut bilder får jag väl, får jag väl acceptera (men det är svårt!). men jag vill inte att mina skrivna inlägg ska gömma sig.

konstigt

nu har det hänt igen. mina blogginlägg försvinner! händer det andra också? igår fanns mina senaste inlägg, men idag är de försvunna.
kolla in bloggen vimmelmamman.

att bilda ord

edson upptäckte eller snare förstod hur bokstäver bildar ord igår em/kväll! "jag vet, jag vet!" ropade han med ett glädjestrålande ansikte. "en bokstav tar tag i ena handen på bokstaven innan & med andra handen i bokstaven efter. det är därför som de har armar." vi pratar om skrivstil. därefter for han snabbt iväg för att samla in föremål som har fyra bokstäver & med lite hjälp skrev han sedan ner orden, bola=boll, lata=burk, vela=ljus etc. det blev 11 olika ord.


inget gjort på jobbet

en dag som min arbetsgivare inte skulle gilla. har mest bloggat, surfat runt på nätet & skypat med äldsta dottern.
nu kan jag avslöja (har frågat om det är ok) att jag ska bli mormor 12 oktober. äldsta dottern och sambo väntar barn. har idag sett ultraljudsbilder på det notchet.
nu ska jag dessutom smita tidigt från jobbet för att köpa strykbräda hos kineserna samt skälla på dstv, som vill ha betalt en hel månad innan vår senaste betalning går ut. redan förra månaden stängde de av under två dagar pga utbliven betalning. vad då? vi har betalat till agusti.

vinter i afrika

jag trodde vi gick mot varmare tider, men kylan håller i sig. det gäller att klä sig varmt = långärmad tröja, jeans, strumpor och på kvällarna jacka eller tjockare tröja. & våra golv är kakelgolv. jätteskönt när det är varmt! svalkarner fötterna. men när det är kallt vill man inte sätta ner fötterna på golvet när man ska upp ur sängen.
detta att gå mot varmare tider... är det inte som kallast i sverige i januari? vi befinner oss i den afrikanska "januarin", även om almenackan säger juli.
har börjat kolla bloggen vimmelmamman, kolla in den - jag tycker att den är väldigt bra. visste jag hur man gjorde skulle jag ligga in länken, men vet ej hur man gör det. googla på vimmelmamman så hittar ni.
emerson & edson längtar till sitt skollov som börjar på måndag & vara i två veckor. idag vid middagen ska vi bestämma om de ska åka & hälsa på mamma  (nampula) eller morföräldrar i angoche (& pappa domingos).
igår överraskade ilda, vår hemhjälp, oss med en köttfärspaj. killarna helt lyriska. hon hade hittat receptet i en mattidning som jag köpt i lördags (portugisisk). den var jättegod!
jag ska ev åka till vilankulos på kurs nästa vecka - en genderkurs. kursen leds av cares genderexpert från hq atlanta. men först måste jag vänta på besked om revisorerna från atlanta kommer till nampula eller inte.
ja, detta med att lägga in bilder på bloggen verkar omöjligt. hur jag än försöker så funkar det inte. men jag tar ganska mycket bilder & någon dag kanske ni får se dem.

RSS 2.0