sista timmarna

är inne på sista timmarna på rädda barnens kontor i sana'a jemen. det känns trots allt lite sorgilgt. har lärt känna en massa nya trevliga människor - kollegor. det sorgligaste avskedet var nog ändå igår när jag lämnade amran & de kollegor som jag arbetat dagligen med sedan 26/12. det blev ganska många tårar...
nu väntar den sista packningen, & om det går en stunds sömn innan taxin hämtar mig 00:30 för att jag skall hinna med planet som länar sana'a 03:00.

avskedigår kväll höll mina kollegor i amran ett avskedskalas för mig här i amran. massor av mat & tårtor som mina kollegor fixat under eftermiddagen, företrädesvis kvinnorna(!).
det hölls tal & en & annan tår fälldes. det kändes på sorgilgt & fantastiskt med all denna värme från alla.


tårtan med dubbla hjärtan var specillt till mig, så jag fick skära den...


min favoritgranne gillade tårtan!

nu ska jag bara slutföra mina sista upggifter, ca 1000000, men det ska nog gå.

för alla i moz - vi ses snart!

ont om tid för bloggen

ledsen att det gått ganska lång tid sedan förra inlägget. men vi har haft en hel del att göra), som alltid i slutet av ett projekt.

den nya utbildningssamordanren har varit på besök, vi har försökt sparka på det lokala hälsoministeriet för att komma igång med nutritionsstudien (träningen hölls för flera veckor sedan), startat nutritionsstudien i ett flykting läger, haft ett besök från rädda barnen storbritanien, planerat för besök från sida samt vårt dagliga arbete, allt detta i amran.

vårt "eget" arbete är ett arbete med förhinder, flera av våra distriktsbesök har ställts in pga säkerhetsläget. men mina modiga kollegor ger sig iväg så snart det är möjligt!

häsloutbildning i ett flyktingläger
nu är det klart när jag lämnar jemen. flyger från sana'a till maputo tidig morgon 25/3, landar i maputo vid 20-tiden på kvällen samma dag, vidare till nampua 26/3 för att vara framme 20:05.


födelsedag i jemen

i förra veckan fyllde iris, rbpraktikant 28 år. det fiarde vi ordentligt - thairestaurang - wiskey (för hugade) - champange & bakelser för alla!


fr vänster jag, shirely, iris, dominique & lucienne (brigitte fotade oss)


födelesdagsbarnet blåser ut ljuset (!). servitrisen var noga med att dra för gardinenen innan champangen öppnades!

i övrigt kan jaf berätta att jag längtar hem! hoppas på att få min biljett till moz, eller åtminstone infomation om den imorgon. vill veta exakt datum för hemresan.

support med förhinder

jag har under mina år i mocambique lärt mig att man inte alltid kan köra dit man bestämt pga att vägarna regnat bort, broar spolats bort eller floder svämmat över, men att inte kunna åka ut till distrikten för att sk tribalmän (klanmedlemmar) sätter upp vägspärrar & beslagtar bilen, för att senare pressa staten på pengar är något nytt som jag har lärt mig i jemen.
i söndags kunde mina kollegor inte åka till ett av distrikten, pga av detta fenomen. utlänningar kan inte överhuvudtaget tänka på att åka till detta distrikt, det är för nära krigszonen. & idag skulle jag tillsammans med kollegorna åka till ett av de närmaste distrikten, men så meddelade statens samordnare av både staten & organisationers rörelser & aktiviteter att nu hade klangrupperna satt upp vägspärrar just utanför amran. så det blev att stanna kvar på kontoret.
tror jag föredrar de mocambikanska "väghindren" pga regnen.

fortsättning på smått & gott


de olika näringsgrupperna presenterade "life"


och lite mer


och så hade vi en liten provsmakare!

som vanligt var det mina två super kompetenta kollegor yossra & karima som förberett och planerat dett hela (under ledning av undertecknad). måste säga att det var en jättelyckad träning, nu hoppas vi bara att den kan och kommer att omsättas i praktiken.

imorgon blir det första uppsökande besöket i ett distrikt just utanför staden. håller tummarna!

smått & gott

blir det inte, smått & gott alltså. internetet är jättesegt just nu. hade tänkt berätta om vår träning i nutrition som gick av slapeln förra veckan. med mest bilder. återkommer om nätet blir bättre senare i kväll.

pastamiddag för fyra damer

middag med för fyra damer, dominque (italienska, bosatt i gaza), iris (belgiska), brigitte (fransyska) & jag (som ni vet svenska, bosatt i mocambique). vi åt pasta med svarta oliver, tomater och tonfisk hemma hos brigitte & mig i kväll.  gott! det blir ganska mycket pasta här i amran - lättlagat. dessutom är råvarorna lätt att lagra, i burk eller i påse. & vårt kök är varken stort eller väl utrustat.
alla fyra jobbar vi för rädda barnen.

här kommer den, utsikten i amran som ni med spänning väntat på! mitt omdömme: supertrist!


men jag måste visa upp älsklingsbarnbarnet. pappa upp idagen! mamma elin skickade foton idag.


och så har det ju snöat i stockholm, blid från elin idag.


här är ungefär som svensk försommar, kanske varmare på dagarna, men kvällarna blir snabbt kalla.

var var stavningskontrollen?

ja, mitt sista inlägg missade helt stavningskontroll. ursäkta mig! har en lap top med amerikanskt tangentbord, så måste hela tidem skifta mellan det, svenska & portugusiska, men alla har  mellanslagstangent, så ingen ursäkt för missade sådan.
nu väntar en workshop... 18 kvinnor som ska delta under tre dagar.

RSS 2.0