kroppkakakor, frukost & annat smått & gott

vi gör annat än äter i nampula, men jag har glömt att skriva om när nina bjöd på kroppkakor.
för ett par veckor sedan bjöd nina på kroppkakor till lördagslunch. jag hade aldrig trott att jag skulle äta kroppkakor i mocambique. men oj vad gott de smakade! emerson & edy testade kroppkakor för första gången & gillade dem skarpt. tyvärr ingen bild att visa.
idag åt jag frukost tillsammans med nina & greta på ett av nampulas hotell. alltid trevligt med tjetsnack till frukost.
snart är det dags att skjutsa killarna till ett födelsekalas.

xima


att laga mat i mocambique innebär mycket & tungt arbete för kvinnor. xima, majsgröt, som är basföda för de flesta på landsbyggden lagas med majsmjöl som stöts i en jättestor mortel. som bilden.
men innan majskornen kan stötas till mjöl, måste majskolvarna bäras hem från fältet, oftas av en kvinna, skalas & kornen separeras från kolven, sedan torkas majskornen för att stötas till mjöl.
att all mat till familjen tillagas av kvinnor behöver väl egentligen inte påpekas.

leksaksbil

skrev i mitt blogg sista blogginlägg att vi varit i ett av våra distrikt & visat upp vårt arbet.
här kommer något helt annat som jag fotade under besöket - en hemmagjord leksaksbil. flaskan utan hjul är ännu under tillverkning. hjulen är gjorda av gamla flip-flops. "bilägaren" i rutig skjorta & rutiga shorts. de satt & väntade på att vårt möte med byledare skulle ta slut, för att fortsätta med sin lek.

$1000000

vi hade möte med en givare som vill ge oss $1000000 för nya aktiviter för vårt arbete inom vatten & sanitet! låter för bra för att vara sant! jag & min kollega macande har nu till uppgift att ta fram en aktivitetsplan under nästa vecka - håll tummarna att vi lyckas få fram en bra plan.
vi visade upp vad vi har gjort & vad vi gör inom vattensektorn för givare i veckan som gick. ett mycket lyckat besök!

1 brunn som har financierats via pengar från care i en by i mecubúri


även med en brunn med handpump är det tungt att bära hem vatten. kvinnan har ca 20 L vatten i "hinken" som hon bär på huvudet.

ett mycket vackert kvinnoansikte!

mathelg

vi har haft en helg med mycken & god mat!
fredags middagen var en kycklingryta med ingefära, igår var vi hos ni på lunch - räkor med klyftpotatis med färsk rosmarin (nina har rosmarin i sin trädgård). till middag gjorde vi pizzor hemma hos oss med nina som gäst. det blev skaldjurspizzor (tigerräkor, hummer & tonfisk). idag bjöd vi på brunch - omelete, boerworst (sydafrikansk korv), couscous, nybakta scones, kardemummakaka (från ninas lördagslunch), frukt, ost, fikonmarmelad, the & kaffe.

vårt brunchbord
emerson & edson bygger ett lekhus tillsammans med sina kompisar i vår trädgård. byggmaterial bambo, grenar, kartonger & plast. blir kanske bild att publicera.

RSS 2.0