en missad 0

riktigt s[ billigt som det verkar från mitt inlägg om vår indiska middag är det inte i jemen. jag missade en 0, en iaf en moddag får fyra (som inte klarade att äta upp allt!) för 20 usd = ca 150:- är fortfarande väldigt billigt!
blev kvar i sana'a längre än väntat. ingenhade begärt resetillstånd för mig. :-)

nya bekantingar/kollegor

vi har fått besök av nya kollegor, på längre eller kortare tid. så igår kväll var jag, brigitte , dominique & charlote ut & åt middag tillsammans på en indisk restaurang. massor av olika indiska rätter i olika styrkor, en del milda & andra brännheta, men allt super gott & till priset av 2,5 usd!
det mesta är billigt, tom väldigt billigt i jemen.
har just läst greta-stinas blogg. det verkar som om mocambique, åtminstone momadistrikt, är på väg i en riktning som verkar skrämmande. i jemen är det just nu vapenvila mellan de nordliga rebellerna & regeringen, om än en svag vapenvila.
& så ett stort grattis till mamma! som firar sin 78:de födelsedag idag!

750:-/kg...

750:- är dagspriset på svensk färskpotatis, när stora delar av landet är förlamat av snö & kyla! Fast det är klart den som skottat fram dessa knölar är kanske värd en reljä lön...
här i jemen är vi mest bekymrade över hur snabbt vi ska kunna få ut information om landminor till den befolkning som flytt sina hem & som nu börjat återvända till sina hembyar! landminor måste vara ett av de mer djävulusiska vapensom finns, de liggar kvar långt efter att krig är slut & fredsavtal påskrivna. & många gånger utplacerade där människan söker vatten, kan odla, broförbinedelser etc. i mocambique har det varit ett jätteproblem & fortfarnde finns det massor av minor kvar. några lever på att tillverka, andra på att placera ut & de tredje på att plocka bort & förstöra dessa djävulska tingestar. oskyldiga betalar med sina liv eller (om de har tur) "bara" med en kroppsdel!

min "käre" doktor surar... nye chefen bestämde raskt att han skulle dela rum med sitt team, dvs mig, yossra & kareema. inte så kul när man måste bevaka sin "överhet".

ska kolla in "pretty woman" på en av mina filmkanaler nu. har säkert sett den mer än 100 ggr, men för mig är den som "borta med vinden", med skillnaden att man inte behöver kolla i 3,5 timmar för repliken vi alla väntar på. i "pretty woman" kommer den i mitten av filmen inte i det absoluta slutet. 1) "frankly my dear, i don't give a dam", 2) "big misstake, huge...". kanske inte alldeles korrekt citerat, ni får ha överseende att det inte är alldeles ordagrant citerat :-).

annars hänger jag mest med min laptop & min nokia, när jag inte är på jobbet. blogg, facebook (jag har skapat ett nytt konto - igen), gmail, mns via datorn & skype på mobilen (kan även göra allt det andra på den, men föredrar att skriva på laptopen).

tur filmen är inte dubba till arbiska!


återvändare

idag när vi körde från sana'a till amran hade vi "sällskap" av många bilar fullastade med mattor, möbler, husgeråd & annat... man har börjat återvända till sina hemtrakter, även om vapenvila är väldigt skör. jag hoppas att den håller i sg! speciellt med tanke på de som redan återvänt.

hektiska dagar

det är & har varit hektiska dagar på rädda barnens kontor i sana'a - det skrivs projektförslags för "brinnande livet". jag har jobbat med en urtrevlig australienska, sophie, med ett förslag får ett mödra & barnhälsovårdsprojekt som skall skickas till dfid. nu väntar vi på kommentarer från rb yemen & mellanösternkontoret, innan det går vidare till london & dfid.
en grupp är här för att skriva ett förslag för ett usaid finansierat integretat projekt. en oändlig massa personer som kommer & går. hoppas att något bra kommer ut av detta. tvivlar lite ;-)

under ledig tid har jag själv sedan i onsdags kväll lyckats titta på fem filmer på tv. något av ett rekord tror jag. men det var riktigt avkopplande.

GRATTIS GRETA!! vi äter tårta när jag är tillbaka i Nampula! 

promenader

vi är ute & promenerar på eftermiddagar i amran! till slut hittade jag & sami (tolken) en väg som man där kan ta en promenad utefter utan att föra för livhanken. egentligen tror jag att trafiken i jemen är farligare än både kriget här norr, med vapenvila & aqop i syd.
idag var fyra på promenaden som tar ca 1 timme (har inte räknat stegen!) sami, brigitte, ranja & jag. ni kan nog inte fatta hur befriande det är att kunna ta en enkel promenad - även om vi måste bära "den lilla svarta". vi representerade fyra/fem nationer jemen, frankrike, libanon & sverige/mocambique. här följer några bilder från gårdagens "prommis"

& några från idag

hade tänkt lägga ut en bild på vår "vackra" utsikt från balkongen här i amran, men systemet verkar vara för slött.
vi har just ätit fritterad potatis, som brigitte fixade - så det var äkta french fries!bruten vapenvila

vapenvilan i jemen bröts redan igår under dagen. 3 militärer från jemens armé dödades av rebeller. men förhandlingarna fortsätter...

idag när vi körde till amran, berättade vår chafför ali att hans hus har jämnats med marken,  så han har inget hem att återvända till. han tror inte att regeringen/staten kommer att hjälpa dem som förlorat allt att bygga upp något nytt. kommenterad "vem vet nästa år börjar kanske sjunde kriget. & staten vill inte kasta bort sina pengar på oss. kanske finns det en internationell organisation som är bered att hjälpa oss." ali har åtminstone ett jobb & kan klara att spara för att bygga nytt. men många har förlorat allt inklusive sina arbeten, pga av förstörelsen som kriget medfört.

skövde konsthall öppnar idag en utställning med lars jonsson. se den!


lars jonsson bild från skövde konsthalls pressmeddelande.

vapenvila i jemen

vid midnatt idag skrev jemens regering & al'houthi rebellerna under ett vapenvilofördrag & har på börjat förhandlingar nu under morgonen! låter förhoppnigsgivande för landet!
men för vårt arbete kan det dock komma att betyda att det inte blir lättare utan svårare. 150.000 människor ska flytta tillbaka hem till ett av kriget förstörda områden. vad jag vet har man inte använt minor i  någon större utsträckning.

förra helgen "slappade" jag här i sana'a - den här helgen är fylld av jobb. utarbetande av ett, tillsammans med en konsult, sophie från sc uk, barnhälsovårdsprojekt för dfid (brittiska sida för) £10 miljoner. samt ett multisekoriellt projektförslag till usaid värt $83 miljoner (lite likt scip), tillsammans med ett team från sc us.

under de senaste veckorna har man börjat implementera 1:a hjälpen aktiviter i de sk child friendly spaces. nedan några bilder:

& lite lek


sitter på kontoret väntar på kollegorna från sc us & lyssnar på bok från kaisas "bibliotek". att lyssna på böcker kan rekomenderas - ett nytt nöje jag upptäckt i här i jemen. 


inbjudan

precis när jag publicerat gårdagens inlägg ringde miranda från internationella röda korsdelegationen & bjöd mig på middag hos dem. som vanligt jättetrevligt! men nu måste jag bjuda dem på middag, annars börjar jag skämmas, har varit hemma hos dem ett antal gånger nu.

har just avslutat en session av utbildning/träning i "community mobilization" för vår personal här i amran. vi diskuterade bereppet samhälle/grupp. spännande!

en timma kom bort

ja så hände det, jag försvov mig för första gången på åratal i måndags, utan att ha noterat det kom jag en timma försent till kontoret & resan till amran!

gick igenom min privata dator igår kväll & hittade en del gamla foton som jag tagit under åren i nampula. här följer en del, eftersom jag inte har några nya foton från jemen.
packad för broders 50-årsfest


ingemar på besök nampula '06


frukost i pebane julen'06


dukat för kräftskiva aug'07 hos ingemar


varmvatten pågång i pebane


byggherren på inspektion i pebane


nu ska jag dricka grönt tea & klämma i mig ytterligare lite chokladkolor. inte allt för nyttigt, men det enda nöjet här i amran.

mmmm!

känner lite som ny - massage 1 timme, sedan manikyr + pedikyr i 1 tmme! superskönt! & inte allt för kostsamt, totalt gick det på ca 210:-. men den kinesiska massagen i nampula är bättre, nina om du går det hälsa tjerena det.
idag har jag tvättat! inte kul när man måste göra det för hand. ska också för söka växla dollar till riyals, "söndag" här så allt stängt till sen eftermiddag.

lite av varje från jemen

helg i sana'a - & gästlägenhet har fått lite ny utrustning! nu har vi bestik, kökskniv (tur det för brigitte tog med sig sin röda plastkniv till haradt), en extra uppsättning handdukar, städmaterial & lite annat smått & gott, men man hade glömt att kalla på honom som ska installera tvättmaskinen (!).

långpromenad i tidaga morgonen, nästan folktomt ute, mot slutet av promenaden dock en & annan avgasstinkande bil.
nu på kontoret för att komma åt internet & för att jobba lite. håller på att översätta en who manual från engelska till arabiska. duktigt eller hur? jag upptäckte att vår sk översättare använder sig av google för att översätta, så jag gör nu det sammma, för då kan mina kollegor i amran läsa det & vi tillsammans korrigera felen + att det bara två - tre dagar istället för 2 - 3 veckor.


jag & sami, översättaren under en träning

& i eftermiddag ska jag tillsammans med muna gå på "salong" & få manikyr, pedikyr & massage! man måste unna sig sådant när man tillbringar mesta tiden i amran.


sliter mitt hår

min doktorkollega gör mig snart galen! han har inte gått igenom något ang projektet eller rädda barnens aktivter eller standardprocesser.

jag blir galen!!!

RSS 2.0