tillbaka i amran

efter en lugn helg i sana'a nu tillbaka i amran - hektiskt som vanligt. alla har något att berätta & det blir förståss många glad skratt pga språkförbistringar.
igår var jag o brigitte tillbak på den libanesiska restaurangen som vi besökte förra helgen & åt en god middag i en mysig miljö.& god mat & färskpressad juice


ikväll har jag, ribka & lucienne ätit jordgubbar & aprikoser som efterrätt till en enkel pastarätt.

helg igen

i sana'a över helgen. ännu igen internet i gästlägenheten, inga gafflar/knivar, städutrustning etc, etc men vi har fått grytor och galgar.
hemskt att klaga när man på haiti förlorat allt!

på väg ut i fält& en till


vägen till amran

när man kör från sana'a till amran passar man en by som har både modern & äldre byggnadsstil. hus uthyggna i vulkanberget & med de övre våningarna byggda i lertegel & också hus byggda med moderna byggmaterial. vad som är spännande att se överallt i jemen är att även moderna byggnader i byggda i den typiska jemenitiska byggstilen.

& så hade vi igår en träning för hälsovoluntärer här i amran. ammning, handtvätt & diarré stod på schemat.


en mycket koncentrerad handtvättare


& sä pratade vi mycke ammning & bröstmjölk.
& som vanligt ledde yussra & kareema det hela på ett fantastiskt sätt. mycket varierat med praktiska övningar, grupparbeten, rollspel & lite traditionella "förläsningar".

promenad i gamla sana'a

igår var jag på promenad i gamla sana'a med bridgitte. alltid lika fantastiskt att vandra runt bland "pepparkakshus med glasyr". här kommer några foton. några av bilderna är tagna från taket av "national galleriet" och andra från gatan.

detta kan dölja sig under "den lilla svarta"!
och en reljäl dörrklapp!

liten röd plastkniv & parfymerat toapapper

har länge trott att parfymerat toapapper var en speciallitet för portugal, har därför inte kollat just detta när jag handlat toapapper i jemen - köpte ett paket i onsdags em när jag kom till sana'a & nya gästlägenheten - gissa min förvåning  när jag öppnade paket & en märklig "blomming" doft började sprida ut sig i badrummet! har någon en förklaring till varför man parfymerar toa papper?

ja, vi har fått nya gästlägenheter, gångavstånd till rädda barnens kontor i sana'a. jag kommer att dela den för kvinnor avsedda lgh med en fransyska, bridgitte, som just kommit till jemen - vi kommer att arbeta i samma projekt - hon med barns rättigheter & skydd i krissituationer & jag fortsätter med hälsa & nutrition. men tillbaka till lägenheten, den har två sovrum, et vardagsrum, ett litet kök, en gästtoa & ett stort badrum. kontoret har fixat med utrustning til lägenhetera under veckan som gått & alla var så stolta över att vi hade "allt" som behövdes för att trivas & ha det bra. det är lättare att tala om vad som fanns än vad som inte fanns. som ni säkert redan listat ut fattades det mesta. bla hade ingen kollat om det gick att plugga in varmvattenberedaren till elen. nej, det var inte rätt kontakt! vår chafför, rani, for sana'a runt för att hitta rätt & sedan byta så vi kunde duscha med varmvatten.
när sedan kontakten skulle monteras behövdes en kniv, vi började alla leta i plastpåsarna som någon ställt in. ingen kniv! bridgitte letade då fram sin sparade röda plastkniv från air france & med den kunde rani fixa anslutningen av varmvattenberedaren. ska bara nämna att de inköpta filtarna var för barn & dessutom bara ett lakan/person. sana'a har kalla nätter! vi frös! - stor förvåning från administration när vi kontaktade dem med en lång lista på nödvandig utrustning till lägenheterna!


den röda plastkniven, som även har använts för att skära råvaror till matlagning.


utsikt från vår balkong (model mindre - balkongen alltså)


rakt bakom cypressen syns rädda barnens kontor från vår balkong, med sina två runda vattentankar på taketlite mer utsikt från lägenheten


info från jemen

tillbak ai sana'a för veckoslutet. flyttar in i en gästlägenhet och har troligen inte internet tillgång under helgen. så bli inte oroliga om jag inte uppdatera under helgen. online på lördag, när jag är tillbaka i amran.

äntligen en säng!

äntligen en säng, gardrob & en byrå! efter att i sex veckor sovit på en stenhård madrass på ett kallt & dragit golv, fick jag igår en säng! med ny spiralmadrass! ov som en prinssessa.
börjar dessutom få ett socialt liv i amran. var på middag hos boris, michael & miranda som jobbar här för internationella röda kors kommittén. middag med danskt öl, chilenskt vin, franska ostar & för hugade skotsk whiskey, choklad från belgien & en italiensk pastarätt. runt bordet var vi 5 personer från 4 olika länder. nästa vecka tänkte jag bjuda på middag hemma hos mig. tips för vad jag ska bjuda på motas gärna! kom bara ihåg att jag inte har någon ugn.


jemen - en resa över bergen


det upp


och upp


och upp


och upp
superfina alma


lilla tigern alma, kan inte låta bli att visa upp superfina barnbarnet alma!

dam(m)promenad

i torsdags eftermiddag gjorde vi en liten utflykt till en damm i sana'as närmaste omgivningar, tyvärr kommer jag inte ihåg vad den heter, det får bli i ett kommande inslag.
dammen är konstgjord & samlar regnvatten under regnperioden, för att bidra till vattenförsörjningen i sana'a. hela jemen har en jättebrist på vatten, & då inte minst sana'a. vissa bedömmar säger att vattnet kommer att helt slut 2010-2015.
vi = lucienne, muna, munas mamma & syster & jag.
bilderna är tagna med min mobiltelefon, så därför är inte kvaliten den bästa.


munas mor på väg uppför dammvmuren/väggen


3 damer på dammväggens topp. muna, mor, lucienne


& så själva dammen, nästan tom eftersom det är torrperiod under vintern


solen på väg ner bakom bergen, allt får en rosa ton när solen går


sana'a ligger i en vulkankrater omgiven av gamla vulkanberg & stelnad lava


en övergiven antik by på kanten av berget (namnet kommer i nästa blogginlägg)


lite mer bergsby & en jemenitisk man som gick förbi, om ni kollar ordentligt ser ni att han vilar händerna på sin jambiya, den traditionella böjda kniven som alla män här bär (& många gåger tillsammans med en ak47 över axeln)
nu sitter jag i mitt vardagsrum i jemenitisk stil i amran, imorgon blir det en snabbtur till fram & tillbaka till sana'a, för att delta i ett nutritionmöte och ett hälsomöte. båda för att koordinera insattserna i de mest utsatta områdena. mötena ledds av unicef respective who. 
 "söndag" i jemen

har suttit på takterassen & läst, & lyssnat på fredagsbönen. moskeérna verkar ha högtalaranläggningar som läcker långt utanför själva moskeén. inte lika melodiskt som böneytropen från minareten.
nu ska jag straxt gå till mitt "favvoställe" mohka bunn.

ibland är jobbet jättekul

idag hade vi en uppföljning av första hjälpenträningen som vi startade för två veckor sedan. idag leddes träningen av mina duktiga kollegor yussra & kareema! & det blev en av de mest lyckade träningar jag haft möjligheten att delta i!
under dagen kom nya internflyktingar från sa'ada. det kändes inte bra - alla såg ut att må dåligt, både barn & vuxna! de flyktingar som kommer nu är fattiga & utsatta från början.


& vattenmannen kom med vatten
jag med deltagare i träningen


flyktingar från sa'ada


plannering

äntligen - värme

ja, idag kom de... 6 element till kontoret! 2 var till min lägenhet - man tackar. så nu behövs nog inte fingervantar imorgon.
mycket tråkig start på africa nations cup i angola! tre döda togospelare & flera skadade. Cabinda har varit oroligt under lång tid.
sappar mellan film & bbc world, det är kvällsnöjet i amran.

stela fingrar

mina händer & fötter är stelfrusna - vårt amrankontor är kallt som ett kylskåp! imorgon tar jag på mig mina grårandiga finger vantar från h&m! kanske ett foto.

fredag förmiddag

klarblå himmel & sträåande sol över sana'a - vilket innebär att det blir varmt i solen, annars är det kallt i bergen i jemen just nu. man fryser om kvällar & nätter speciellt inomhus! jag sover med två duntäcken (ikea!), yllesockar & fanellpyjams (tack elin!).
frukost på takterassen (som vaniligt i sana'a), sedan långläsning av "arabia felix i terrorns tid" av eva sohlman (tack johanna!), läsvärd bok på svenska om jemen.
funderar på att gå till mokha bunn för en kaffe lite senare idag, innan jag ska handla för amran (nu är alla affär stängda) - fredagsbön i moskeérna, öppnar runt kl 16:00 & håller öppet till sena, sena kvällen ~23:00.

filmkväll

torsdagen blev en väldigt trevlig dag. inleddes med en sen frukos på mokha bunn - färskpressad apelsin&morotsjucie, tonfisksmörgås (på mörkt bröd!) & en stor cappucino.
sedan en shoppingtur, jag köpte en egen jemenitisk "lilla svarta" - abayia - för 2000 rials (ca $9,5), i en jätteaffär för kläder, sedan ett kort besök till ett lyxaffärscentrum som tom hade en eccoaffär. det enda jag hade råd med var glass - första i jemen - & god!
kvällen avslutades med filmkväll hemma hos kollega mouna, tillsammans med lucienne (som bjöd med mig), mouna, mounas yngre syster & jag. vi  tittade på "my moms new boyfriend", åt plockmat & drack tea. trevligt.
skrev detta innlägg igår, men strömmen gick innan jag hann lägga ut det, nu får ni det.

höjd säkerhetsnivå = nya rutiner


del av teamet på den dagliga säkerhetsgenomgång

eftersom s'kerhets nivå är höjd i jemen, har vi nu nya rutiner. vi startar dagen med ett säkerhetsmöte, där vi går igenom dagens säkerhetsläge och våra ev förflyttningar.


resten av teamet på morgonmöte (klar könsfördelning runt boret)

en bra dag på jobbet

vissa dagar blir mycket bättre än förväntat - eller hur? har haft en toppen dag på jobbet, om vi bortser från att vi var utan ström från kl 11:00 till 16:10. har jobbat med de två assistenterna i projektet, yussra & kareemah. egentligen är de assitenter till doktorn, men han är inte så intresserad av att jobba i ett team... vilket ju jag gillar stort. vi plannerade en uppföljning av första hjälpen träningen vi (yussra & kareema) hade tillsammans med gruppen som jobbar med barns rättigheter. den blev inte så bra som vi tänkt, så nu kör vi en uppföljare nästa vecka.


kareemah


bild på yussra i aktion under träningen

förresten vår generator brann upp igår kväll! en ny är på upphandling men det kan ta tid...

 


jemen

en helt vanlig arbetsdag på kontoret. med en grupp från rädda barnens kontor i libanon på besök. de är här för att träna vår personal i hur man jobbar med barn i en flykting situation.

jag befinner väl, men vi följer förståss utvecklingen i jemen, då speciellt i sana'a.

oroligt i jemen

jag förstår att alla nyheter är fyllda av jemen, efter bombattentatet vid jul & efter skriverierna om att al-quidas nya bas är jemen. de har allt haft en stark bindning till jemen, & den har kanske ökat nu.
det största hotet är nog i syd & i huvudstaden sana'a, där alla ambassader och viktiga instutitioner finns. jag befinner mig i en mindre stad ca 1,5 timmes bilresa från sana'a, & det är nog på sätt & vis säkrare än i huvudstaden.
jag & rädda barnen tar inga onödiga risker.
& idag har det gått riktigt bra att arbeta tillsammans med doktorn.

långpromenad

första långpromenaden i jemen. var ute & gick i 1 timme idag, i omgivningarna runt huset i sana'a. inte speciellt intressanta, men det var skönt att gå i den värmande solen. avsluatde med en kaffe på mokha bunn.

helt ok för en nyårsdag.

2010

2010 har just inletts - & jag undrar/frågar mig själv hur kommer detta år att bli - 2009 har varit ganska turbulent, på ett mycket positivt sätt.

jag blev mormor till alma!
jag fick två fantastiska bonussöner - emerson & edy


nina flyttade till nampula - många fina stunder & upplevelser  tillsammans


& ausi


fantastiska greta


familjen utökades med en "storebror" - tony


pappa fyllde 80 år


& domingos ständigt så nära, om än långt borta


tyvärr har jag inte foton på alla som jag skulle vilja tacka för året som gått & önska ett fantastiskt gott 2010. men ni finns alla i mina tankar - mamma, elin, johanna, ingemar, erik, anders, lena, simon, maja, amanda, kaisa, ragnar, caisa, elli, anton, kattis, gena och alla andra nära & kärar.

RSS 2.0