hummer & tidrapporter

dagen börjar redan kl 05:15, & det är tidigt!
efter att ha "matat" 2 pojkar, 20 duvor & 1 hundvalp, blir det frukost (youghurt med hackade cajunötter & äpple) för mig & morgonnyheter på tvm (moc statliga nyheteskanal).
domingos kom hem sent (!) igår från pebane, med ca 100 hummrar i stora kylboxen. jag gillar hummer i alla former, men inte när de ska packas för frysen 23:00. & de sticks! mennu har vi hummer för ett par månader & det njuter vi av.
den månatliga tidsrapporten ska fyllas i i slutet av varje månad = med idag. vi har just fått den sjätte version (under 8 månader). & den är pruttdålig! det finns 9 fast val/becka över vad man gjort under en hel vecka. hur fyller jag då i 31/3 när jag innan lunch hade arbetat med följande: svarat på frågor om ett nytt projektförslag, skrivit ToR för en sammarbetspartner & börjat skriva deras blivande kontrakt, arbetat med slutrapporten för "mitt" gammal projekt, diskuterat avslutnung av kontarakt samt nya kontrakt med vakter på vårt kontor i pemba, när man bara kan välja mellan projekt aktiviteter, fältbesök, projektförslagsutarbetande, allmän administration, insamling, pr, & några som jag glömt. & rapporten är per vecka!

poolbesök

igår, söndags var jag, emerson & edy & badade i svimmingpoolen vid "ferroviario", det som blev inställt förra helgen pga regn. det var nästan tomt, kanske 10 personer, så vi hade gott om plats för att simma & för att leka.
vi åt pizzalunch på restaurangen copacabana, sedan hem för att följa vmkvalmatchen mocambique - nigeria. en jättespännande match, som slutade 0 - 0. "as mambas" (mocambiques landslag) spelade jättebra inför en fullsatt stadium i maputo, fick dock 2 mål bortdömda, av vilket det ena var en solklar offside, men det andra var ett korrekt mål. men så blir det ibland. & sverige spelade oavgjort mot portugal kvällen innan, nu hoppas mina kollegor att mocambique ska kvalifecera sig till vm, så att "as mambas" får möta sverige i rsa 2010.

rapport klar

äntligen blev min första reserapport i nya positionen klar. tänk att det ska vara så svårt att sammanfatta 7 dagars distriktbesök på portugisiska. inte superbra, men helt ok.

tidningsläsning

nästan dagligen börjar jag med att läsa dn på nätet. dagens blandnig: tal av obama, dalai lama nekad visum till rsa & konferensen därmed inställd, lundsbergselver på party på västkusten, dyrare taxi, smällande toastolar är några av atriklarna som kan läsas & som speglar "omvärlden". här läser vi noticias = frelimos/regeringens röst, hnadlar mest om påbörjade stora konstruktioner (det är valår i år), kolera epedimin som sveper över landet, torka i vissa område & översvämningar i andra. det är "omvärlden" i mocambique. utrikesnyheterna "gömda" på sista sidan.

bloggprövningar

prövar ett nytt sätt för bloggen, all text skriven i word & sedan kopierad till bloggen, & med bilder. får se om det funkar. texten funkar men inte bilder.
prövar igen att ladda upp en bild, får se om det vill sig denna gång, håller tummarna - nästan klart. men det blev bara nästan, länken bröts. så ha tålamod vänner.


delay

min bror anders tycker att jag publicerar för lite inlägg på min blogg, men verkligheten är den att det är flera dagards fördröjning på publiceringen av mina skriva inlägg. därför två foton på valparna (som syns på bloggen först idag!).
idag kan vi se en bit blå himmel över nampula efter regn sedan i fredags eftermiddag.
helgen så att säga regnade bort. vi hade plannerat att tillbringa söndagen vid den stora, 33,33 m långa svimmingpoolen, men regnet gjorde det mindre lockande. vet inte hur många gånger edy (yngst) kom & sa "nu skiner solen!" på min fråga var, blev svaret "i vårt rum!", men tyvärr ingen sol.
har känt mig lite vilsen i min nya position inom care, men nu börjar jag hitta rätt (tror jag iaf). det har blandannat bli ett utkast till ett nytt vattenprojekt med pengar från care danmark.

bilder:fofa & bilma


fofa & bilma 1st dagen hos oss, runda & nufikna. nu har de vuxit och blivit mindre runda, men lika nyfikna. bilma fick nytt hem 22/2 hos becky (kollega).

tillslut fungerade det


låt mig presentera fofa, tv & bilma th, när de just kommit till vårt hus. jättesöta & runda, fortfarande söt men mindre runda nu. fofa kommer att stanna hos, medans bilma ska få sitt permanenta hem hos en av mina kollegor, becky. flyttar troligen idag.

utlovade bilder


så var det skolstart för emerson (t höger & längst) & edson (t vänster & kortast) den 5/2. skoluniform är obligatorisk i alla skolor, detta är uniformen för namuliskolan där grabbarna går.

tillbaka i pemba

sedan i fredags åter i pemba - min gamla "hemstad". mycket är sig likt & mycket har förändrats! men stranden är sig lik, förutom att "gatupojkarna" har vuxit till sig, så jag känner inte igen dem, men de känner igen mig.
har mest jobbat här i cabo delgado, tre dagar fördelat mellan distrikten montepuex, balma & namuno. det har inneburit resor på lerfyllda vägar, med mycket sladdande, men vi kom fram dit vi skulle iaf.
sitter nu på pemba beach hotell & försöker få in mina 152 e-mail, men systemet är sååå låångsamt...

RSS 2.0