& utan vatten

området i nampula där care har sitt kontor har nu varit utan vatten i ca 6 veckor. krisen växer på kontoret! igår tyransporterades vatten från närmaste expat hus och våra vattentankar fylldes, sedan pumpades vattne upp i taktankarna, för att alla våra badrum/toaletter skulle ha vatten. möttes idag av en förtivlad kollega (ansvarig för att vatten, el och annat fungerar på kontoret) som frågade mig om jag hade någon förklaring till varför det inte kommer vatten i kranar och i spolmekanismer på toaletterna. kunde bara svara "har ingen aning".
vi vet att ägeren till huset var alltför noga med detaljerna under byggandet av huset. detaljer så som vattenledningar, elinstallationer, målning (bara grundat), så jag är inte förvånad att det inte fungerar.

utan gas (& el)

måste erkänna att jag inte lagar så mycket mat, men idag var jag sugen på köttfärsbiffar med fetaost och hade alla ingredienserna hemma. trodde jag!! när de två första biffarna låg i stekpannan........ tog gasen slut! efter att kollat med nuno (vår administrative chef på care) om man ev hade köpt ny gas till mig, eftersom jag bett om det i fyra veckor, var svaret nej. vad göra?? snabbt samtal till greta för att kolla om jag kunde laga maten klart hemma hos henne. vilket jag självklart kunde, dock med förbehållet "jag har inte mycket gas". allt ner i plastlådor, bilen till greta, på med spisen, steka biffarna (3 st) klart, duka bord och servera fetaostbiffarna med youghurt (gretas hemgjorda - jättegoda!) och gröna bönor och säga "varsågod"- det blev en trevlig och god middag.
nampula har inte haft hushållsgas på 4 veckor visar det sig. håll tummarna för att det går att köpa imorgon!
elen var borta vid ett par tillfällen under dagen, men dock bara korta stunder.


utlovade bilderen av de frivilliga kvinnorna inom projektet som visar hur man kan göra bra och näringsriktiga pureé till små barn. alla produkter är lokalt producerade.

lördag i nampula

lördag i nampula, som inleddes med långdusch innan greta hämtade upp mig för frukost på hotell girrasol. vi åt frukost tillsammans med en amerikan, phil gray ("ciaspionnen" i folkmun). trevligt småsnack runt/över bordet, men jag känner alltid att jag måste passa mig för vad jag säger. för man kan bli citerad i phils newsletter "bizbuzz" på nätet, och det är kanske inte vad man tänker sig vid en stillsam frukost.
i veckan var jag till två olika distrikt för att förberada ett besök från amerikanska ambassaden och usaid. sk givarbesök "donor visits", brukar vara trevliga, men det är mycket förberedelser innan dagen "b". jag hade möte i två olika byar för att planera och se hur långt de hadde kommit i sina förberedelser och det ser ut att gå bra. vi kommer att visa hur man använder lokala produkter för att laga bra purékost till barn från 6 månader och uppåt. för barn yngre än 6 månader är det amning och enbart amning. purékosten kallas på mocambikisk portugisiska "papas enriquezidas", basen är majs-, eller casava-, eller sötpotatispuré/gröt som man sedan blandar med tex rostade malda jordnötter, kokosmjölk, saften från sockerrör, gröna löv, sesamfrön etc. allt bygger på de jordbruksprodukter som finns att tillgå i närheten. allt för att få en så närongsrik och riktig måltid för små barn, gravi´da kvinnor och långtidssjuka (ofta aids och eller tb).
ni skulle inte veta om jag inte skrev det här, men jag försöker ladda upp bilder - men det verkar som om det inte blir tredje gången gillt, utan tredje gången som det inte funkar. kanske får jag lägga ut bilderna vid ett senare tillfälle. ja, jag får försöka senare.

återupptäckta bilder

hittade en massa fina bilder från mitt arbete på vår server.
en stolt traditionell barnmorska i milhana, mecubúri distriktet.det smakar bra "förstärkt" gröt efter lång väntan


.... gillar också gröten

mat med vänner

just tillbaka efter en sen mycket sen lunch eller mycket tidig middag (ditt val) med eva & greta, på batik. (för nampula kännare gamla aurora). en pizza, en kyckling nudel & en grekisk sallad, en sprite, en vatten & fyra peroni öl. varmt med lite svalkande vind i ryggen & mycket prat förståss.

vackra blommor

ja mina bloggförsök verkar inte lyckas nått vidare. glömde bort vilken e-mail adress och lösenord jag använt till "lott et al i mocambique". så det blev att skapa en ny. igen!! men skam den som ger sig..... jag ska lyckas (någon gång).
att leva i mocamibique har sina bra & dåliga sidor. en bra sida av livet är att man har hem hjälp,  som städar lagar mat, diskar och tvättar & en massa annat som ständigt behöver göras. övervaka elektiker, rörmockare & andra hantverkare som behöver utför mindre eller större arbeten i vårt hus. ja de måste kollas!! annars hamnar dörrlås upp & ner, vattenlås under diskhon cementeras fast, med kommentaren: "det kommer aldrig att läcka mer". nej & vi kommer aldrig att kunna öppna om det behövs.....
i en massa annat ingick denna att veckan ett mycket vackert blom arrangemang. ska försöka publicara buketten på bloggen.
 
den vacklra buketten.
jag lever i skuggan av ramadan. domingos fastar nu under ramadan, vilket också innebär 1 - 2 besök i moskén per dag, & att man inte ens får kramas. men nu fattas det bara 9 dagar.
igår var jag på "min" skönhetssalong & fick manikyr, pedikyr & ögonbryn  gjorda för 160 SEK. En annan lyx som man kan unnas sig här.
var uppe redan vid 4:30 idag, för att köra domingos till busshållplatsen, han skulle ta bussen tillbaka till angoche, där han arbetar. kom hem gick &la mig & sov till 10. urskönt!
ps. för som ev. undrar. nej jag har ännu inte lärt mig tända gasspisen, men jobbar på det.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0